Pushing Hands – Tui Shou

Pushing Hands er partnerøvelser der blev udviklet i 1600 tallet udfra selvforsvarsteknikker, der forstærkede færdigheder som var nyttige i nærkamp. Det siges, at Pushing Hands i Wudang Tai Chi Chuan, er vejen til at forstå aspektet indenfor den indre kampkunst, når det handler om reflekser, blødhed, timing, koordination, position, afstand, fodarbejde, balance og vægtstangsprincippet. Pushing Hands øvelserne, som vi træner i Wudang Tai Chi Chuan, er meget praktiske i forhold til nærkamp og i visse partnerøvelser, så som Chin Si (Reeling Silk), trænes der også speciele koncepter eller evner.

Oversætter man Tui Shou, direkte fra kinesisk, betyder det Pushing Hands (skubbende hænder), hvilket er misvisende, da Pushing Hands består af meget mere end at skubbe og bruge hænderne. Når vi i Wudang Tai Chi Chuan kombinerer øvelserne med selvforsvar, anvender vi også teknikker, hvor vi både trækker og låser, samt bruger underarme, albuer m.m.

Essensen i Pushing Hands

Essensen i Pushing Hands er Dong Jin – at forstå kraft (dong: at forstå)(Jin: ”dannet” kraft eller ”kraft med teknik”)

For at forstå kraften skal man lære de 3 trin:

  1. Ting Jin: At “lytte” efter modstanderens kraft, hvilket vi gør ved at bruge alle vore sanser til at registrere, hvor modstanderens kraft er, og hvad hans intentioner er.
  2. Hua Jin: At aflede eller neutralisere modstanderens angreb/kraft.
  3. Fa Jin: At udlede/aflevere/affyre kraft mod modstanderen.

Grundelementer i Pushing Hands

Et af de vigtigste grundelementer vi træner i Pushing Hands er Ba Jin (De otte kræfter) og Wu Bu (De fem skridt/retninger); de kan findes i forskellige kombinationer i pushing hands øvelserne. Til sammen udgør Ba Jin og Wu Bu: Shi San Shi(De tretten taktikker), som også er det gamle navn for Tai Chi Chuan. Til at styre andvendelsen af “De tretten taktikker” har vi ”De fem nærkamps strategier”. Disse elementer er de mest anvendte i Wudang Tai Chi Chuan Pushing Hands træningen.

BA JIN – DE 8 KRÆFTER

Disse 8 kræfter bliver i flere tilfælde omtalt som bestemte teknikker, men det er ikke helt rigtigt. De 8 kræfter bruger vi bl.a. lige så snart, vi angriber eller forsvarer os mod et angreb. Vi træner dem, når vi laver selvforsvarsteknikker med en partner, men også i pushing hands øvelserne bruger vi disse kræfter hele tiden. En af øvelserne som de fleste af jer kender en ”Four Direction” ( De fire retninger ). Navnet hentyder til fire af de 8 kræfter, nemlig Peng, Lu, Ji og An. En anden øvelse er ”Four Corners” ( De fire hjørner ), navnet hentyder her til de sidste fire kræfter, Cai (tsai), Lie, Zhou (joe) og Kao. De sidste fire kræfter trænes dog også i ”Four Directions”, som selvforsvarsteknikker. Herunder vil jeg kort forklare, hvad de enkelte kræfter betyder.

  1. PENG betyder opad, så hver gang vi bruger en teknik, hvor vi f.eks. har hænder eller arme under modstanderens, som i ”Beginning Style”, hvor der er en, der vil angribe vores hals. Et spark eller slag nedefra er også Peng, og hvis vi løfter en, er det også Peng. Første parade i ”Four Direction” bruger vi Peng.
  2. LU betyder afledning eller parade til siden, som f.eks. når vi forsvarer os i ”Seven Stars” eller andet slag i ”Four Directions”, lige så snart vi er ude på siden af vores angriber og parerer på siden af hans arme eller ben i forbindelse med et spark.
  3. JI betyder lige frem, så det kan være et lige slag / skub som i første slag i ”Four Directions”, men det kan også være et lige spark, så hver gang vi bruger en teknik, hvor vi angriber lige frem mod modstanderen, bruger vi Ji.
  4. AN betyder ”at presse nedad”, så det kan f.eks. være et slag / skub som andet slag i ”Four Directions”, men det kan også være, når vi forsvarer os, hvor vi presser / skubber modstanderen ned mod gulvet.
  5. CAI (tsai) betyder „at rive op med rødderne“. Rødderne er ens/modstanderens fødder, så når man f.eks. trækker modstanderen ud af balance eller løfter ham, så bruger man Cai.
  6. LIE betyder Spiral og er en af de vigtigste, fordi når den kombineres med de andre kræfter, bliver den enkelte teknik betydeligt kraftigere. Lie kan bruges i både forsvars- og angrebsteknikker, når man f.eks. slår, kan man vælge at slå et helt lige slag, eller man kan dreje armen / hånd i slaget, hvilket gør det meget mere effektivt.
  7. ZHOU (joe) er hver gang man bruger underarm / albue eller underben / knæ. Så i selvforsvars- og pushing hands øvelser, specielt ”Four Corners” hvor man bruger underarmen / albuen, bruger man Zhou.
  8. KAO betyder “at læne sig” og kan både være, når man bruger skulderen eller resten af kroppen til at forsvare sig med. I ”Four Corners” bruger vi Kao, når vi skal ud af den lås, som vores partner forsøger at lave ved hjælp af Zhou.

Jo flere af disse kræfter man kan kombinere i en teknik, jo stærkere vil den være.

Kræfterne findes i alt, hvad vi laver, også håndform og våben, så de er et redskab til at analysere, hvad vi laver. Man siger, at Tai Chi Chuan bør læres i 3 trin, første lærer man teknikken, så analyserer man den, hvorefter man kan bruge den. De fleste ( uden at vide det med sikkerhed ) glemmer den anden del, men da det er tidskrævende, er det nok meget naturligt, her i vores travle hverdag. Nogle der dog burde gør det, er de, der vil være instruktører.

WU BU – DE 5 SKRIDT

“De 5 skridt” er skridt til højre, venstre, frem, tilbage og center.

Det er de fire retninger, man bevæger sig i, og alle retningerne udspringer fra centret, som ændrer sig hele tiden i forhold til hvor man er. Centret er ikke kun fysisk, men også mentalt. For at kunne bevæge sig i de fire retninger skal man være i balance (centreret).

Hvert af de “De 5 skridt” er desuden forbundet med “De fem elementer”(kinesisk filosofi): metal, ild, træ, vand og jord: Jord er centeret, da alle elementerne kan findes i eller på jorden, lige som alle skridt udspringer fra centeret. Metal er skridt fremad, Træ er skridt tilbage, Ild er se til højre og Vand er se til venstre.

SHI SAN SHI – DE 13 TAKTIKKER

De ovenstående Ba Jin (de 8 kræfter) kombineret med Wu Bu (de 5 skridt) udgør tilsammen Shi San Shi (De 13 taktikker) som bruges på utallige måder i selvforsvar og der er faktisk ingen grænse for, hvor mange kombinationer man kan lave.

DE 5 NÆRKAMPSTRATEGIER

For at kunne bruge Tai Chi chuan teknikker i nærkamp må man først forstå den strategi, der styrer dem. I sangen om Tai Chi Pushing Hands står der, at en kraft på hundrede gram kan overvinde en kraft på tusind kilo. Det kræver, at vi bruger intelligens og færdigheder i stedet for muskelkraft. Det kræver også, at vi følger de fem principper for nærkamp:

  1. Nian: At klæbe til, at være i kontakt med. Vær hele tiden i kontakt med din modstander og læg mærke til alle hans bevægelser, så du kan opdage hans angreb eller finde et svagt punkt.
  2. Lian: Kontinuerligt, sammenhængende. Dine bevægelser skal være sammenhængende, så din reaktioner på ethvert angreb kan følge princippet om, at så snart din modstander bevæger sig (angriber), bevæger du dig (slår kontra), inden han fuldfører angrebet. Forsvar og angreb (kontra) er en ubrudt serie af bløde, flydende bevægelser.
  3. Mian: Bomuld, blød. For at efterleve princippet om kontakt (nian ) skal du være afslappet og blød som bomuld, dog uden at være slatten. Den sensitivitet, du har opnået, gør dig i stand til at opdage selv den mindste ændring i modstanderens bevægelser. Det er et alarmsystem, som advarer dig om modstanderens intentioner. Vores blødhed gør det samtidigt svært for modstanderen at opdage vores intentioner.
  4. Sui: At følge. Hvis modstanderen tager et skridt frem eller tilbage, så vær klar til at følge med. Når du opdager retningen af modstanderens bevægelse, så følg med uden at miste kontakten, gå aldrig imod kraften.
  5. Bu Dio Ding: Slip aldrig kontakten, gå aldrig i mod kraften (yang mod yang). Sørg for at have en blød og konstant kontakt med modstanderen. Du må hverken slippe kontakten eller lade den blive anspændt. Denne konstante, bløde kontakt gør dig i stand til at registrere selv de mindste ændringer for så at reagere spontant uden unødig spild af energi. Undgå at bruge kraft mod kraft.

Ved at tilegne dig de fem trins strategi kan du med et minimum af anstrengelse opnå maksimum effekt. Du afværger ethvert angreb på en afslappet måde. Mens du bibeholder kontakten, bruger du mindst mulig kraft på at omdirigere angrebet fra det oprindelige mål til tomrummet. Ved at gøre det, kan du opdage enhver ændring i angrebet og reagere på den. Det ville være umuligt, hvis du brugte kræfter på at blokere angrebet. Dine bevægelser skal være harmoniske og sammenhængende.

Vær tilstede, når du træner Pushing Hands

Når du træner Pushing Hands øvelserne, er det vigtigt at “være tilstede” mentalt. Har man lavet øvelserne i et stykke tid, kan man let “komme til” at lave øvelserne pr. automatik, dvs. at man går og snakker eller tænke på noget andet. Hvis du gør det, får du rørt dig, men heller ikke mere. Det er vigtigt at “være tilstede” og være 100% opmærksom på partnerens Jin (kraft), også selvom du ved, hvor kraften kommer fra, da det er en aftalt øvelse. Efter du har trænet de forskellige korregraferede øvelser, er det vigtigt, at du træner den fri Pushing Hands (Tui Shou), hvor du ikke ved, hvad din partner/modstander vil gøre. Det er her, du finder ud af, om du kan bruge det, du har lært.

Pushing Hands (Tui Shou) øvelser

Der er 8 vigtige pushing hands øvelser, samt en række hjælpeøvelser, som ”single hand pushing hands”, hvilken er knap så vigtig. Pushing Hands øvelserne kan grundlæggende deles i to klasser: ”fixed step” og ”moving step”.

Fixed Step – Pushing Hands

I Fixed Pushing Hands har vi 4 hoved øvelser: Fu Yang, Four Direction, Reeling Silk og Zhou Lu.

Fu Yang

Fu Yang betyder – buk ned og se op. Den er designet til at træne ens stand og forbedre fleksibiliteten i hoften. Den ene læner sig frem og presser på partnerens krop, mens han læner sig tilbage og kigger op. Derefter lader han sine hænder glide ned ad den andens krop, mens han bukker forover i hoften.

Four Direction

Four Direction refererer til de fire verdenshjørner og er indentificeret med de fire krafter Peng, Lu, Ji og An, som igen refererer til de fire triagrammer Chien, Kun, Kan og Li.
Four Direction er den vigtigste af alle Pushing Hands øvelserne, da man her træner noget af det mest fundamentale i Pushing Hands nemlig det at at “lytte” efter kraften. Øvelsen kan kombineres med mange forskellige selvforsvarsteknikker, hvor vi anvender låse, benfejninger, kast, slag, spark m.m.
I selve øvelsen drejer det sig om at registrerer partnerens intentioner og ændres sig i forhold til det, som f.eks. at slå ét slag i stedet for to eller at tage skridt frem og tilbage.

Reeling Silk

Reeling Silk refererer til arbejdet med at trække silke af pubberne. For at trække silken af, skal man trække blødt og jævnt, uden at rive til eller pludselig ændre retning. Hvis man trækker for hurtigt, vil silken knække, og hvis man gør det for langsomt, vil silken klister til sig selv.
I Pushing Hands øvelsen skal udøverne altså være afslappede og bevæge sig kontinuerligt uden hurtige ryk. Man skal hele tiden være i kontakt med partneren og følge eller ændre hans bevægelser. En, der virkelig forstår at bruge principperne i Reeling Silk, vil være meget sensitiv og i stand til at registrere partnerens ændringer meget hurtigt.
I Reeling Silk træner vi et concept, der hedder “Gyrating Arms”. Det vil sige, at når partneren presser ned oven på ens arme, følger man med kraften og bringer sin arm/hånd rundt i et modangreb. Man bruger dermed partnerens kraft mod ham selv. Det er det, man refererer til, når man i Tai Chi klassikerne skriver, at 100 gr. overvinder 1000 kilo.

Zhou Lu

Zhou Lu er den mest avancerede Fixed Step Pushing Hands øvelse, hvor man anvender underarm og albue til at aflede et angreb og lave en lås som modangreb. Det er en øvelse for “inside the door” elever og vil derfor ikke blive beskrevet yderligere her.

Moving Step – Pushing Hands

I Moving Pushing Hands har vi 4 hovedøvelser: Seven stars step, Nine palaces, Four Corners og Uprooting Wave.

Seven Stars Step

I Seven Stars Step Pushing Hands går man syv skridt frem og tilbage i zig zag, hele tiden med 45 graders skridt (skråt ud til siden). Navnet Seven Stars refererer til stjernebilledet “Store Bjørn”. Angriberen går syv skridt frem, mens han skubber med skiftevis den ene og anden hånd, mens den, der går baglæns, afleder angrebet til siden.
I Seven Stars Step træner vi flere færdigheder, men noget af det vigtigste er fodarbejde, afstand, timing, position, koordination, fokus og “body evation”. I sammenhæng med teknikker i formen, våbene og Nei Kung, træner man at undvige og lave et modangreb. Seven Stars Step er typisk den første Pushing Hands øvelse, man lærer i Wudang Tai Chi Chuan.

Nine Palaces

I Nine Palaces Pushing Hands træner man det samme som i Seven Stars Step, men her krydser angriberen sine ben og laver kun to skub, mens den der går tilbage og til siden afleder angrebet. Her skifter man hele tiden, to skub og to afledninger og så er det den andens tur. Navnet refererer til “De otte retninger og center”.
Øvelsen læres typisk efter et års tid.

Four Corners

I Four Corners Pushing Hands bedre kendt som “Da Lu – den store afledning til siden”, træner vi specielt fire af Ba Jin – “De otte krafter”, Cai, Lie, Zhou og Kao. Øvelsen har også et tredje navn: “Eight Gates and Five Steps”, da man bevæger sig ud i de otte retninger og anvender de fem skridt, mens man med armene træner de fire kræfter Cai, Lie, Zhou og Kao. Øvelsen er mere avanceret og læres typisk efter 2 års træning.

The Uprooting Wave

The Uprooting Wave er den mest avancerede af de otte Pushing Hands øvelser. Conceptet i øvelsen er en bølgeformet bevægelse og brugen af hele kroppen skraft, kan overføres til de andre Pushing Hands øvelser, selvforsvar, våben og Nei Kung træning. Der er mange variationer, og den laves normalt i Moving Step, men kan også laves med Fixed Step.
Det er en øvelse for “inside the door” elever og vil derfor ikke blive beskrevet yderligere her.

Pushing hands kan også være sjov træning!

Pushing hands kan også være sjov træning!

Pushing Hands konkurrencer

Hvis du vil finde ud af, om du virkelig kan anvende Pushing Hands teknikkerne for alvor, uden at skulle i kamp om liv og død, så er der masser af internationale konkurrencer, hvor du kan prøve teknikker af mod modstandere som vil vinde. Du vil her møde modstandere, som du ikke kender og er vant til, så her får du virkelig bruge for dine “lytte” evner.

Invester i tab!

Hvis du vil lære at bruge modstanderens kraft, må du lære at slappe af og “lytte” efter kraften ellers kan du ikke bruge den. Det er i træningslokalet du skal investere i tab ved at du lader din partner angribe dig igen og igen. Det vil i starten resultere i, at du “taber” mange gange, men det gør jo ikke så meget, når det er i træningslokalet, vel? Når du lærer at slappe af og “lytte”, vil du efterhånden kunne opfange modstanderens intentioner og vende dem, så du kan bruge dem til din egen fordel.